loader

Dieta dla osób z cukrzycą.

22 marca 2017

Odpowiednie odżywianie jest niezwykle istotne dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć długim i zdrowym życiem. Jednak w przypadku większości jednostek chorobowych prawidłowa dieta może znacząco poprawić stan zdrowia. Dieta dla osób z cukrzycą jest jedną, o ile nie najważniejszą metodą leczenia. Odpowiednia zbilansowana może znacząco poprawić jakość życia, zmniejszyć jej uciążliwość oraz pomóc w codziennym funkcjonowaniu. Jednak warto dodać, że nieprzestrzeganie zaleceń żywieniowym może dla pacjenta skończyć się pogorszeniem staniu zdrowia, nasilonymi objawami, skróconym życiem, a w konsekwencji śmiercią.

Cukrzyca jest jedną z najbardziej dieto-zależych jednostek chorobowych. Jednak kiedy pacjent trzyma się zaleceń może być w życiu codziennym praktycznie niezauważalna. Bardzo istotne jest spożywanie posiłków w równych odstępach czasu. Odpowiednie rozplanowanie jadłospisu gwarantuje, że nasze posiłki będą dobrze dopasowane preferencji. Dodatkowo diabetycy powinni zwracać dużą uwagę na stałą podaż węglowodanów w ciągu dnia. Jednorazowe obfite posiłki bogate w cukry są zdecydowanie niewskazane w cukrzycy i mogą doprowadzić do zapaści.

Diabetycy powinni spożywać produkty o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, czyli takie które nie podnoszą znacząco i szybko poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu dużo łatwiej jest kontrolować stężenie cukru we krwi. Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, powoduje wyrzut insuliny do krwi, a później zdecydowane spadki i napady tzw. ”wilczego głodu”. Do produktów o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy min.: Owoce (maliny, truskawki, morele), warzywa, brązowy ryż i ciemne pieczywo. Gwarantują one powolne uwalnianie cukru i zapewniają sytość na dłużej. Diabetykom polecana jest dieta bogata w błonnik, reguluje on trawienie pokarmów ograniczając wchłanianie węglowodanów, regulując gospodarkę insuliny.

Dieta dla osób z cukrzycą nie przyniesie zaplanowanych efektów jeżeli nie sprężymy jej z ćwiczeniami fizycznymi. Aktywny tryb życia obniża stężenie glukozy we krwi. Warto do swojego dziennego grafiku włączyć umiarkowane ćwiczenia, wpłyną one pozytywnie na samopoczucie nie tylko osób z tą jednostką chorobową. Aby uniknąć hipoglikemii nie możemy zapominać o posiłku przed i po treningowym. Warto pamiętać odpowiedniej ilości spożywanej wody nie powinna być ona mniejsza niż 2-2,5 l dziennie. Nasz organizm składa się z około 60% wody, nawet jej niewielkie niedobory mogą mieć odzwierciedlenie na naszym zdrowiu i objawiać się np. bólami migrenowymi.

Standardowym urządzeniem każdej osoby na cukrzycę jest glukometr, bada on chwilowe stężenie glukozy we krwi. Warto przeprowadzić test również podczas wprowadzenia nowej diety czy spożywania innych niż zawsze produktów. Kontrola pozwoli nam stały nadzór nad poziomem cukru we krwi. Diabetycy mogą również suplementować się chromem, on również pomoże w regulowaniu stężenia glukozy.

Diabetycy zdecydowanie powinni zrezygnować z spożywania słodyczy oraz dużych ilości cukru w czystej postaci. W przypadku przyrządzaniu słodkości warto skorzystać z zamienników sacharozy. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej naturalnych słodzików. Do najbardziej interesujących należą erytrytol mający zerową wartość energetyczną i ksylitol –cukier brzozowy. Zarówno jeden jaki drugi z powodzeniem mogą być stosowane jako słodzik do ciast, nie powodują zmiany smaku i konsystencji potrawy. Dodatkowo z racji znikomego indeksu glikemicznego obie substancje nie są pożywką dla drożdży i bakterii bytujących w naszym organizmie. Co negatywnie wpływa na rozwój chorób grzybowych jamy ustnej oraz próchnicę

Warto zaznaczyć, że cukrzyca jest chorobą zróżnicowana pod względem przyczyny jaka je wywołuje i dlatego też leczenie jest uzależnione od typu choroby. Zalecenia żywieniowe są podobne, jednak podawanie leków jest uzależnione od odmiany. W przypadku cukrzycy drugiego typu wskazana jest redukcja tłuszczowej masy ciała, dlatego dieta dla osób z cukrzycą jest metodą uniwersalną, która jest w stanie znacznie poprawić komfort życia.
Dieta dla osób z cukrzycą.