loader

Dieta w chorobach nerek.

10 kwietnia 2017

Choroby nerek jest to zbiór dolegliwości spowodowanych przez wiele różnych czynników zarówno genetycznych jak i środowiskowych. Cechujących się różnym stopniem zaawansowania i uszkodzenia narządów. Nerki odpowiedzialne są min. za produkcję moczu oraz usuwanie z organizmu produktów przemiany materii. Ponadto regulują ciśnienie tętnicze krwi. Przy tak ważnych funkcjach naturalnym pytaniem jest jaka dieta powinna być stosowana w chorobach nerek?

Sposób dostosowania jadłospisu w dużej mierze zależy od tego z jaką dokładnie jednostką chorobową mamy do czynienia oraz w jakim stopniu jest ona rozwinięta. Występuje jednak szereg zaleceń które możemy z łatwością zastosować do większości przypadków. Na pracę nerek duży wpływ na ilość i jakość spożywanych płynów. Zaleca się spożywane dużej ilości płynów, najkorzystniej wody mineralnej, kawy zbożowej, soków warzywno-owocowych. Zdecydowanie niewskazana jest herbata i kawa, które mają działanie odwadniające organizm. Nie zależy spożywać również napoi alkoholowych, które mają bardzo niekorzystny wpływ zarówno na nerki jak i inne narządy np. wątrobę.

Dieta w chorobach nerek powinna być lekkostrawna, ograniczająca spożycie produktów wysokotłuszczowych i wysokobiałkowych. Jadłospis powinien bazować na produktach jak najmniej przetworzonych, naturalnych. Tłuszcze w diecie powinny mieć głównie pochodzenie roślinne, ze zwierzęcych polecane są ryby, jednak w przypadku dny moczanowej są one niewskazane ze względu za dużą zawartość kwasu moczowego. Zbyt duże spożycie białka ma niezwykle negatywny wpływ na nerki. W zależności od schorzenia ograniczenie może wynosić nawet 0,6g/kg masy ciała. Jednak nie zależy w ogóle rezygnować z spożywania białka, ponieważ może to doprowadzić do braków jakościowych w aminokwasach egzogennych. Najbardziej wskazane są lekkie posiłki węglowodanowe z domieszką biała i tłuszczu, w zależności od zaleceń dostosowane do poszczególnych jednostek chorobowych.

Choroby nerek charakteryzują się problemami z niektórymi pierwiastkami. Mogą być to zarówno niedobory jak i nadmiary makroelementów. W przypadku niewydolności nerek szczególną uwagę należy zwrócić na ograniczenie spożywania sodu, który ma właściwości adsorpcyjne i powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Dieta powinna być również niskofosforowa, natomiast zawartość potasu powinna być uzależniona od konkretnego typu choroby. U chorych z niewydolnością nerek dochodzi do utrudnionego wchłaniania żelaza z pokarmu, dlatego też należy zwiększyć jego ilość w pokarmie. Niezwykle ważne jest uwzględnienie gorszego przyswajania z produktów roślinnych.

Choroby nerek bardzo często spowodowane są nieprawidłowym odżywianiem. Niezwykle negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego ma spożywanie dużych ilości alkoholu oraz tłustych i mocno solonych potraw. Choroby nerek często spowodowane są również nadmiernym stresem oraz nadciśnieniem tętniczym. Pamiętajmy, że higieniczny tryb życia może nas uchronić przez wieloma chorobami również nerek. Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego dieta w chorobach nerek powinna być dobrana racjonalnie.
Dieta w chorobach nerek.