loader

Dieta w chorobie Hashimoto.

8 czerwca 2017

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną polegającą na stanie zapalnym tarczycy. Jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności gruczołu tarczycowego. Niestety najczęściej Hashimoto jest rozpoznawana bardzo późno, a to warunkuje jej utrudnione leczenie. Dodatkowo do diagnozy dochodzi się najczęściej przypadkowo, co jeszcze bardziej utrudnia racjonalne działanie. Bardzo często dochodzi do skojarzenia zapalenia tarczycy Hashimoto z innymi chorobami immunologicznymi, tworząc w ten sposób zespoły Schmidta i Carpentera.

Jak powinna wyglądać dieta w chorobie Hashimoto? Podobnie jak w przypadku wszystkich chorób immunologicznych tak tutaj przyczyny są genetyczne lub wywołanie przez czynniki środowiskowe np. stres. Układ immunologiczny organizmu pacjenta produkuje przeciwciała, które powinny być skierowane przeciwko obcym komórkom, jednak w wyniku zaburzeń zaczynają niszczyć organy i narządy wewnętrzne.

Dietoprofilaktyka jest niezwykle istotna w przypadku pacjentów ze wszystkimi chorobami autoimmunologicznymi, nie inaczej jest w wypadku Hashimoto. Wśród zalecań najczęściej przewijającymi słowami są „bez laktozy” i „gluteny”. Nie znaczy to jednak, że po wykluczeniu tych składników zawsze nastąpi zdecydowana poprawa - należy się tutaj pewne doprecyzowanie. Ogólnie rzecz ujmując z diety należy wykluczyć wszystkie możliwe alergeny, w tym celu powinno się wykonać dokładne badanie typu food detective, który dokładnie zweryfikuje, jakie konkretne produkty powinniśmy wykluczyć diety. Wskazanie glutenu i laktozy jako głównych winowajców choroby jest nadmiernym uproszczeniem, ponieważ nie zawsze mogą one być właśnie tymi substancjami, które wywołują właściwe uczulenie. Dlatego konieczne jest wykonanie testów, aby wykluczyć z diety wszystkie możliwe substancje alergizujące.

Jak powinna wyglądać dieta w chorobie Hashimoto? Zalecane jest spożywanie dużych ilości przeciwutleniaczy, które miała działanie antywolnorodnikowe i pomagają organizmowi radzić sobie ze skutkami stresu antyoksydacyjnego. Ponadto choroba Hashimoto wykazuje znaczy związek z niektórymi postaciami nowotworów w szczególności tarczycy. Natomiast antyoksydanty mają udokumentowane działanie przeciw kancerogenne. Wskazane jest spożywanie dużych ilości owoców, świeżych warzyw oraz picie zielonej herbaty, yerba mate i kakao. Są one bogate w polifenole i katechiny zaliczane do przeciwutleniaczy. Niezwykle istotna jest również odpowiednio funkcjonująca gospodarka wodna, dlatego też należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu minimum 2-3 litry wody dziennie.

Jak w wielu przypadkach tak i w tym nieodzownym elementem diety jest dopasowany do niej wysiłek fizyczny. W tym przypadku jego natężenie powinno być umiarkowane, nie warto wykonywać zbyt intensywnych ćwiczeń gdyż mogą one przynieść wiele spustoszeń w i tak osłabionym ciele.

Choroba Hashimoto nadal pod wieloma względami jest tajemnicą, jednak osoby na nią cierpiące nie powinny jej lekceważyć. Nieleczona może prowadzić do szeregu schorzeń dodatkowych, dlatego warto dokładnie przeanalizować swoje wyniki badań. Odpowiednio dobrane leczenie ze zbilansowaną i dostosowaną do konkretnej osoby dietą może zdecydowanie poprawić komfort życia oraz zahamować dalszy rozwój choroby.
Dieta w chorobie Hashimoto.