Jak powinna wyglądać dieta w chorobie Hashimoto?

Choroba Hashimoto należy do typu chorób autoimmunologicznych – polega na stanie zapalnym tarczycy. Jest to najczęstsza przyczyna niedoczynności gruczołu tarczycowego. Dieta w przypadku choroby Hashimoto najczęściej polega na wykluczeniu z planu żywieniowego glutenu oraz laktozy. Nie jest to jednak tak prosta sprawa i wykluczenie tych składników nie zawsze jest w stanie zagwarantować natychmiastową poprawę.

Dieta w chorobie Hashimoto musi polegać na wykluczeniu wszystkich alergenów. Kluczem do sucesu będzie więc badanie typu food detective. Jeśli chodzi o konkretne zalecenia w przypadku tej jednostki chorobowej to zalecane jest spożywanie dużych ilości przeciwutleniaczy, które miała działanie antywolnorodnikowe i pomagają organizmowi radzić sobie ze skutkami stresu antyoksydacyjnego. Na pewno pomocnym elementem będzie spożywanie dużych ilości owoców, świeżych warzyw oraz picie zielonej herbaty, yerba mate i kakao. W tym przypadku niezwykle ważnym elementem jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy pamiętać o spożywaniu conajmniej 2-3 litrów dziennie.

Dieta w przypadku choroby Hashimoto nie powinna być jedynym elementem. Należy do niej dobrać odpowiedni wysiłek fizyczny, który w połączeniu z odpowiednią dietoprofilaktyką jest w stanie dać nam dobre rezultaty w walce z jednostką chorobową. Należy jednak zachować tutaj szczególną rozwagę – nie warto wykonywać zbyt intensywnych ćwiczeń gdyż mogą one przynieść wiele spustoszeń w i tak osłabionym ciele. Odpowiednio dobrane leczenie ze zbilansowaną i dostosowaną do konkretnej osoby dietą może zdecydowanie poprawić komfort życia oraz zahamować dalszy rozwój choroby. Dieta w przypadku choroby Hashimoto musi być poprowadzona przez fachowca o dużym doświadczeniu i wieloletniej praktyce.