Pierwszą dobą po przebytym zwale serca należy stosować jedynie dietę płynną o kaloryczności 20 kcal/ kg należnej masy ciała, czyli prawidłowej jaką powinien posiadać pacjent. W kolejnych dniach należy spożywać posiłki lekkostrawne nienaruszające wrażliwego układu pokarmowego. Dodatkowo musi to być dieta o obniżonej ilości cholesterolu, należy unikać tłustych mięs, masła, jajek. Warto spożywać większe niż zazwyczaj ilości tłustych ryb, które posiadają duża zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych które przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. Niewskazane są produkty podnoszące ciśnienie tętnicze krwi np. mocna kawa, herbata. Jak powinna wyglądać dieta po zawale serca? Osoby po przebytym ataku serca powinny zmienić swoje przyzwyczajenia, bo z dużym prawdopodobieństwem to właśnie one doprowadziły do choroby. Niezwykle istotna jest redukcja masy ciała, ponieważ nadwaga jest czynnikiem sprzyjającym chorobom układu krwionośnego. Dieta po zawale serca powinna składać się z produktów pełnowartościowych pod względem jakościowym, jednak nie dostarczać zbyt dużej ilości kalorii.
Korzystne jest spożywanie dużych ilości warzyw, owoców, kasz, pełnoziarnistych makaronów dzięki temu dostarczymy do organizmu niezbędny błonnik. Warto wprowadzić do diety chudy nabiał w szczególności jogurty i kefiry. Należy zrezygnować z tłuszczy pochodzenia zwierzęcego na rzecz oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Warto zrezygnować z mięsa wołowego i wieprzowego, a wybrać raczej chudy drób i ryby. Żadna dieta nie osiągnie tak dobrych efektów sama jak we współdziałaniu z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami. Umiarkowany wysiłek fizyczny bardzo dobrze wpływa na osoby po przebytym ataku serca, jak i doskonale sprawdza się w profilaktyce przeciwzawałowej. Naukowcy potwierdzają, że ćwiczenia o umiarkowanym nasileniu np. spacery, nordic walking czy pływanie przynajmniej trzy razy w tygodniu przez 45 minut obniżają ciśnienie krwi i znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo chorób układu krwionośnego. Prowadzenie higienicznego trybu życia przynosi wiele wymiernych korzyści nie tylko poprawia ogólne samopoczucie, ale również może nas ustrzec przed wieloma schorzeniami.