Co to jest żywność funkcjonalna- to pytanie często słyszymy od osób, które spotykają ją na pułkach sklepowych sieci spożywczych, drogerii. Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze przygotowane w specjalny sposób, wykazujące pozytywny i udokumentowany wpływ na zdrowie człowieka ponad ten, który występuje w produkcie i jest uważany za niezbędny. Jednym słowem jest to żywność, która nie tylko ma właściwości odżywcze, czyli jak każdy produkt spożywczy dostarcza energii (makroskładników odżywczych tłuszcze, białko, węglowodany) albo wody, lecz posiada jeszcze składniki najczęściej bioaktywne, które wpływają na polepszenie działania organizmu ludzkiego.
Żywność funkcjonalną można spotkać pod kilkoma nazwami. Między innymi: żywnością prozdrowotną, zdrową żywnością, środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywnością probiotyczną, nutraceutyczną, żywnością bioaktywną czy też super żywnością. Warto wiedzieć że: Prekursorami sektora produktów funkcjonalnych są Japończycy, którzy w 1992 roku jako pierwsi zaproponowali wyodrębnienie żywności funkcjonalnej z innych kategorii żywności. A obecnie sektor tej żywności to jeden z najbardziej rozwijających się działów produktów spożywczych!