Po przebytym udarze dieta powinna być lekkostrawna, aby dodatkowo nie obciążać organizmu. Powinna zawierać chude mięso najkorzystniej gotowane na parze lub duszone. Warto wprowadzić do swojego jadłospisu kwasy omega 3, które korzystnie wpływają na układ naczyniowo sercowy. Ponad w diecie powinno być dużo czystych soków warzywnych i owocowych zawierających bogactwo witamin i antyoksydantów. Nie należy jednak nadużywać świeżych jarzyn, ponieważ nadmiar błonnika w tym wypadku może działać niekorzystnie.
Przyczynami udaru mózgu mogą być czynniki niezależne od nas, czyli płeć, kolor skóry czy predyspozycje genetyczne. Wiele z nich ma jednak podłoże środowiskowe i wprowadzenie odpowiednich zasad może zdecydowanie zmniejszyć ryzyko doznania udaru mózgu. Do czynników zwiększonego ryzyka należą: nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, spożywanie dużych ilości alkoholu, narkotyków czy palenie papierosów. Dlatego prowadzenie bardziej higienicznego trybu życia może zdecydowanie zmniejszyć ryzyko doznania udaru mózgu.
Szczególną uwagę na profilaktykę powinny zwrócić osoby, u których w rodzinie występował udar mózgu. W profilaktyce przeciwmiażdżycowej, zaleca się ograniczenie spożywania tłuszczy nasyconych, przy zwiększeniu zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 zawarty w tłustych rybach morskich np. łosoś. Konieczne jest również ograniczenie spożywania soli, której nadmiar może powodować nadciśnienie tętnicze. Dieta powinna zawierać jak najmniej cholesterolu <200 mg. Choroby naczyniowo-sercowe bardzo często są powiązane z otyłością i cukrzycą. W związku z tym w profilaktyce przeciwudarowej wskazane jest ograniczenie nadmiernej masy ciała wraz z wdrożeniem umiarkowanych ćwiczeń fizycznych. Wskazane jest również ograniczenie spożywania cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych. Warto pamiętać, że wiele jednostek chorobowych jest ze sobą powiązanych. Dlatego zmiana diety na zdrowszą może wpłynąć niezwykle pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.