Przyczyn choroby wrzodowej jest kilka jednak, do najważniejszych należy zakażenie bakterią Helicopacter pylori, która jest bezpośrednio odpowiedzialna za powstawanie wrzodów. Badanie na jej obecność można wykonać w labolatorium analitycznym lub samodzielnie przy pomocy zakupionego testu. Wśród dorosłych Polaków około 90% jest nosicielami Helicibacter pylori, nie oznacza to jednak, że wszyscy zachorują.
Badania wskazały, że za wywołanie wrzodów są odpowiedzialne jedynie dwa konkretne szczepy. Wśród pozostałych przyczyn wymienia się nadprodukcję kwasu solnego przez komórki okładzinowe żołądka, czynniki dziedziczne, stres czy nadmierne spożywanie niektórych leków. Objawami choroby wrzodowej żołądka są piekące, palące bóle brzucha (najczęściej występujące zaraz po spożyciu posiłku lub wypiciu napoju), mogą im towarzyszyć zgaga i wymioty. W przypadku wrzodów dwunastnicy ból występuję po 2-3 godzinach od spożycia pokarmu, a ulgę przynosi niewielka ilość jedzenia lub łyk mleka.
Leczenie choroby wrzodowej polega ma podaniu konkretnych antybiotyków i określonych leków w celu zwalczenia bakterii. Niezwykle istotne jest zastosowanie odpowiedniej diety. Co prawda nie ma dowodów na to że odpowiednia dieta na wpływ na przyspieszenie leczenia lub ograniczenie rozwoju choroby, jednak dowiedziono, że nieprawidłowe odżywianie może wpływać na rozwój choroby. Niewskazane są substancje drażniące śluzówkę żołądka czyli mocna herbata, kawa czy alkohol. Szczególnie niewskazane jest spożywanie ich na pusty żołądek, powoduje to wzmożoną produkcję kwasu solnego. Nie należy spożywać tłustych smażonych mięs, ryb; zupy i warzyw zaprawianych zasmażką czy tłustych wędlin i kiełbas. Na wrzody żołądka bardzo niekorzystnie działają wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz utwardzane margaryny.
W przypadku choroby wrzodowej najkorzystniej stosować zrównoważoną dietę opartą na gotowanych, duszonych warzywach i chudych mięsach. Zdecydowanie zakazane są potrawy smażone i ciężkostrawne np. orzechy, grzyby. Warto wybierać produkty lekkostrawne o obniżonej zawartości tłuszczu nie obciążające żołądka i przewodu pokarmowego.