Jogurt (według definicji) jest, produktem który pochodzi z mleka zwierzęcego, poddanego fermentacji mlekowej, podczas której następuje rozwój korzystnych dla naszego organizmu bakterii kwasu mlekowego, które nadają mu również lekko kwaśny smak. W zależności od prowadzonego procesu, można wyróżnić wiele rodzajów jogurtów np. grecki czy naturalny, opcjonalnie dodaje się również inne składniki takie jak: owoce, mleko w proszku czy żelatynę. Produkty fermentacji mają więcej wartości odżywczych niż samo mleko, zawierają sporo białka, aminokwasów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: wapnia i fosforu. Ponadto jogurt zawiera zdecydowanie mniej laktozy, czasami nawet śladowe ilości w porównaniu mlekiem czy śmietaną, co sprawia, że jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Warto zaznaczyć, że najwięcej bakterii znajduje się w produkcie przy końcu jego terminu ważności, jeżeli natomiast wieczko kubeczka z jogurtem jest podniesione, wtedy nie należy go już spożywać. Dieta jogurtowa trwa jedynie dwa tygodnie, podczas jej trwania możemy spożywać wszystkie podstawowe produkty spożywcze dodając do każdego posiłku określone ilości jogurtu lub kefiru. Z uwagi na większą zawartość tłuszczy, maślanka nie jest w tak polecana w jadłospisie. Krótki czas trwania diety sprawia, że jest ona stosunkowo bezpieczna, gdyż przez dwa tygodnie mamy stosunkowo niewielkie szanse nabawienia się niedoborów.
Problem może stanowić jedynie dosyć duża monotonia, gdyż praktycznie do każdego posiłku dodajemy jogurt naturalny lub kefir, po dwóch tygodniach może być to już zbyt wiele, jednak nie jest to aż takie wyrzeczenie, gdyż posiłki możemy spożywać zarówno na słodko z owocami lub na wytrawnie, gdzie jogurt stanowi dodatek do sałatki lub dipu. Zdecydowanie największym problemem może być duża nietolerancja laktozy, gdzie spożywanie tak dużych ilości jogurtu może nieść ze sobą negatywne objawy ze strony układu pokarmowego, w takim przypadku należy zastąpić go produktami bezlaktozowymi, które są pod tym względem całkowicie bezpieczne. Zdrowotne zalety jogurty oraz kefiru są niezaprzeczalne, jednak bazowanie całego jadłospisu na jednym produkcie zawsze wiąże się z ryzykiem monotoni i znudzenia. Dlatego jeżeli nie mamy ochoty na tak duże ograniczenia, warto do swojej diety włączyć produkty fermentacji mlekowej, gdyż ich zdrowotne właściwości dla naszego przewodu pokarmowego są bardzo korzystne.