Diecie kapuścianej nie można odmówić prostoty, praktycznie cały czas jemy jedynie jedną potrawę, do której możemy dodać niewielkie dodatki. Cudowna zupa jest skomponowana z główki kapusty o masie około 3 kg, kilku cebul, dwóch papryk, pomidorów z puszki, przyprawy do smaku bez soli. Tak skomponowaną potrawę możemy spożywać bez żadnych ograniczeń. Dodatkowo w ciągu pierwszych kilku dni możemy dodać pojedyncze owoce i warzywa, a pod koniec dozwolone jest włączenie bardzo niewielkich ilości mięsa, ryb lub ryżu. W trakcie trwania diety można do woli jeść zupę kapuśnianą przez cały dzień na wszystkie posiłki.Według plotek dieta kapuściana zwana również prezydencką spowodowała błyskawiczną utratę zbędnych kilogramów u Aleksandra Kwaśniewskiego. Od tamtego czasu zyskała dużą popularność w szczególności wśród kobiet, które chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy np. przed wakacjami.
Niestety należy zdawać sobie sprawę, że ultra szybka utrata wagi wiąże się z równie szybkim powrotem (a nawet wzrostem od pierwotnej masy ciała). Jedynym wyjściem zachowania upragnionej sylwetki jest przejście z diety kapuścianej na inną, o bardzo ograniczonej kaloryczności. Wtedy mamy większe prawdopodobieństwo, że efekty zostaną utrzymane. Zawsze jednak szybka utrata kilogramów wiąże się z dużym ryzykiem efektu jo-jo. Dieta kapuściana ma jeszcze jedną zasadniczą wadę, jest niesamowicie monotonna. Praktycznie cały tydzień jemy zupę kapuścianą, z niewielkimi dodatkami mięsa, bądź ryżu. Jednak cały dzień przez 7 dni, na każdy posiłek kapuśniak. Jest to dieta dla osób bardzo wytrzymałych i zdesperowanych, bo nie da się ukryć, że duża cześć z osób podda się po dwóch lub trzech dniach tak monotonnego jadłospisu. Bo przecież jak długo można jeść tylko jedną potrawę. Dieta kapuściana, jeżeli jest stosowana bardzo sumiennie, rzeczywiście może dawać dobre efekty, gdyż po prostu bardzo ograniczamy spożywanie kalorii. Warto jednak rozważyć dietę nieco dłuższą i bardziej zrównoważoną. Przy odpowiednim zbilansowaniu, w ciągu miesiąca możemy zrzucić od 4-6 kg, nie ograniczając się do spożywania jednej potrawy, a mając do dyspozycji smaczne i bardzo urozmaicone posiłki. Ponadto wolniejsze chudnięcie wiąże się również z mniejszym prawdopodobieństwem efektu jo-jo.