Jak powinna wyglądać dieta przy jednostce chorobowej o nazwie PCOS?

PCOS brzmi jak czarna magia, ale jest to jednostka chorobowa, która trapi co 5 kobietę, a wciąż jest mało znana. Jest to zespół policystycznych jajników – inaczej torbielowatość jajników. Do objawów można zaliczyć zwiększoną masę ciała, podwyższony poziom testosteronu, problemy z regularnym miesiączkowaniem, hirsutyzm czyli nadmierne owłosienie czy obniżona barwa głosu.

PCOS łatwo pomylić z chorobą tarczycy oraz insulinoopornością ponieważ 70% przypadków z politorbielowatością ma również podwyższony cukier, a co drugi przypadek ma również zbyt wysoki poziom TSH. Warto wiedzieć, że nierozpoznany i nieleczonym zespołem policystycznych jajników może i bardzo często prowadzi do bezpłodności. Dlatego najistotniejsza jest odpowiednia diagnoza i dostosowane do tego leczenie. PCOS można wykryć na pomocą kilku badań. Podstawowym jest USG i określenie stanu jajników, należy również wykonać badania krwi i określić poziom cukru, TSH, prolaktyny i hormonów żeńskich oraz testosteronu. Warto również określić masę ciała i skontrolować, czy jest ona prawidłowa.

Dieta w przypadku zespołu policystycznych jajników jest niezwykle istotna. Należy pozbyć się możliwie wszystkich alergenów z naszego jadłospisu, ponieważ są one traktowane jako ‘ciała’ obce i powodują nasiloną pracę układu odpornościowego. Dieta powinna być w produkty zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy min. witamin A, C i polifenole oraz chlorofilu.

Należy spożywać 6-8 porcji warzyw i owoców dziennie, jednak szczególną uwagę należy zwrócić na niezbyt duże spożywanie warzyw wzdymających. Niezwykle istotna jest również regularność 4-6 posiłków o równej zawartości węglowodanów, dzięki czemu wyregulujemy poziom cukru we krwi, a zatem też insulinooporność. Należy również pamiętać o płynach, których podstawą powinna być woda (ok.2-3 litrów dziennie), dodatkowo inne napoje (kawa bądź herbata). Z uwagi na często występującą otyłość w PCOS należy pamiętać o odpowiedniej podaży kalorii oraz wdrożyć aktywność fizyczną. Korzystnie jest włączyć do diety większe ilości błonnika pokarmowego, który dodatkowo reguluje pracę jelit.

Najkorzystniej wybrać urozmaiconą dietę śródziemnomorską. Nie należy całkowicie wykluczać z diety węglowodanów, ponieważ są one odpowiedzialne min. za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Najkorzystniej zastosować różnorodną dietę ze szczególnym uwzględnieniem rozłożenia węglowodanów, regularnością i ograniczeniem spożywania nadmiernej ilości kalorii.