Sok z buraka to połączenie izotonika z kieliszkiem wina i kawałkiem mięsa. Jak to jest możliwe? W swoim niezwykłym składzie zawiera cukry w stężeniu ok 4-7% (tyle ile jest potrzebne w napoju izotonicznym), dodatkowo jest bogaty w potas i magnez – z dodatkiem szczypty soli posiadamy napój izotoniczny. Polifenole, czyli tzw. składniki nie odżywcze – poprawiają one potencjał ORAC – pozbywają się wolnych rodników i dezaktywują nadmiar wolnego tlenu, dzięki czemu nasz organizm starzeje się wolniej, włosy , skóra i paznokcie są w lepszym stanie – a regeneracja zachodzi szybciej. Betalainy pełnią też istotną rolę we wchłanialności żelaza z pożywienia, składnika mineralnego, który przez przypadek znajduje się w buraku – co prawda nie w formie hemowej, ale zawsze (dodatek mięsa oczywiście zwiększy ilość Fe i wprowadzi tzw. czynnik mięsny do diety). Witaminy z grupy B są pomocne w łagodzeniu nerwicy, depresji (tutaj istotne jest również żelazo i witamina C), przeciwdziałają wystąpienia stresu i obniżają napięcie nerwowe. Jest jeszcze witamina C, ale to temat na odrębny artykuł.
Sok z buraka to tzw. eliksir młodości i substrat regeneracyjny – pytanie który lepiej pić kiszony czy zwykły? Wszystko zależy od preferencji smakowych oraz od mikroflory jelitowej, ponieważ kiszony sok z buraka zawiera bakterie fermentacji mlekowej, jest zarówno naturalnym prebiotekiem jak i probiotykiem. Jego regularne spożywanie poprawia działanie układu pokarmowego, jednak dla części osób z zespołem jelita drażliwego może powodować liczne rewolucje żołądkowe (dla sportowca nie do końca wskazane). Dodatkowo kiszony sok z buraka zawiera większą ilość witaminy C. Świeżo wyciskany sok zawiera więcej cukrów i składników mineralnych (lepszy izotonik). Jak dużo i kiedy spożywać ten napój bogów? Zaleca się spożywanie do 1litra soku z buraka dziennie, można go spożywać po intensywnym treningu, na czczo lub jako napój regeneracyjny pod wieczór (np. zażywając relaksacyjną kąpiel). Czy każdy z nas może pić sok z buraka – jak najbardziej tak, ciekawostką jest to że u ok 10 % osób spożywających sok może pojawić się czerwony mocz albo kał. Czy to będzie oznaczało że mamy nowotwór? Absolutnie nie – to tylko barwnik – tylko betalaniny.